Herbergiers scoren hoge punten bij medewerkers

Terwijl de meeste statistieken over de ouderenzorg voor sombere gezichten zorgen, brengt de Herbergier, één van de vier zorgformules van De Drie Notenboomen, verrassend licht in de duisternis. De tevredenheid onder het personeel is er bijzonder hoog, en vooral in de zorg voor dementerenden is dat hoogst merkwaardig.

Een grootschalig onderzoek waaraan 34 Herbergiers hebben deelgenomen windt er geen doekjes om: medewerkers beleven er duidelijk plezier in hun werk. Een gemiddelde score van 8,35 maakt dit goed zichtbaar, en staat in schril contrast met de rest van de sector die getekend is door onvrede en (hoog) ziekteverzuim.
“Werkdruk is in de reguliere zorg echt wel hoog en het is dus heel fijn dat je hier altijd met vier collega’s bent”, vertelt een medewerker. “Dat geeft een enorme rust.” Deze hoge inzet van personeel heeft een positief effect op de werkvloer, maar is met name voordelig voor de bewoners – in de Herbergier ‘gasten’ genoemd. “Ik kwam van een heel druk verpleeghuis, in een rustige omgeving terecht”, vertelt medewerkster Anniek. “Hier is het elke dag anders en heb je de tijd om écht een band met de gasten op te bouwen.”

Zinvol
Een logische verklaring zit in de visie achter het concept Herbergier. Deze stelt dat mensen met dementie een zo gewoon mogelijk leven moeten kunnen hebben. In een warm thuis waar de deuren niet op slot zijn, en waar de gast maximale liefde en aandacht krijgt. “We hadden een vermoeden dat er een sterke link was tussen deze visie en de betrokkenheid van medewerkers”, vertelt Iris Verwaal, studente aan de Hogeschool Utrecht. Voor haar afstudeerproject ging ze daarom op zoek naar de dieperliggende drijfveren bij het Herbergier-personeel. Uit haar onderzoek blijkt dat 9 op de 10 medewerkers zich sterk kunnen identificeren met het concept. “Deze uitgesproken betrokkenheid zorgt ervoor dat er een gemeenschappelijke kern is die iedereen verbindt, en een hoge mate van voldoening geeft”. Meer nog: 94 procent van de ondervraagden benoemt zijn of haar werk als uiterst zinvol.

Achtergrond
Meer dan de helft van de Herbergier-medewerkers is ouder dan 45 jaar. Twintig procent zelfs ouder dan 55. “Vele mensen vinden nu blijkbaar waar ze jaren naar op zoek zijn geweest”, vertelt Iris, “een plek waar ze echt het gevoel hebben dat ze een meerwaarde bieden voor iemand die kwetsbaar is.” Anderzijds komen er verschillende medewerkers recht van de schoolbanken. “Hier leer je echt met mensen omgaan”, klinkt het.
Opvallende afsluiter: één op vijf medewerkers heeft nooit in de zorg gewerkt. “Ik heb banketbakkers, postbodes, kunstenaars en muziekleraars ontmoet”, glimlacht Iris. “Allen werken zij vol passie in een Herbergier.” Voorop staat volgens haar immers hoe iemand in de omgang met een medemens is, en niet welk pak diploma’s aangeleverd kan worden.

6 Comments

 • Ik kan mij hier helemaal in vinden, heb tussendoor
  een uitstapje gemaakt naar een regulier verpleeghuis
  ik kon daar niet wennen, dit deed ik om dichterbij huis te kunnen werken
  Gelukkig kon ik weer terug komen bij mijn oude werkgever (Herbergier Etten-Leur)
  Ik voel mij op en top thuis in de Herbergier, het is fijn om daar te werken (de vrijheid en het naar buiten gaan met de mensen) is geweldig.
  Dit gevoel had ik niet in het verpleeghuis (voelde me met de mensen, opgesloten)
  Ik ben mijn werkgevers zeer dankbaar dat ik weer kon komen.

  Met vriendelijke groeten, Cor (60 jaar) (medewerker Herbergier)

  • Beste Cor,

   Ik, Sonja van den Bergh..van Frieda…las dit bericht. Wat heerlijk dat je weer terug bent op de Herbergier.

   Daar is iedereen heeel blij mee denk ik.
   Ik kom binnenkort op de koffie wellicht ontmoet ik je weer. Echt tof dat terug bent!

   Lieve groet,
   Sonja van den Bergh

  • iK BEN MEE EENS!
   IK BEN DAAR OOK MET VEEL PLEZIER GEWERKT, IK HAD NOOIT ZO PERFECT WERK VERGETEN. WE WEET MISSCHIEN KOM DAG DAT IK ER OOK KAN TERUG GAAN WERKEN.

 • Na 15 jaar op een reguliere pg afdeling te hebben gewerkt,waar de werkdruk enorm is met weinig tijd voor de bewoners, ben ik begonnen met werken in de Herbergier Blerick.
  Eindelijk kon ik weer met mijn hart en rust werken. Dat is wat iedereen verdiend die oud en afhankelijk is.

 • Mijn ouders wonen samen in 1 van de Herbergieren. Ik vind het duidelijk merkbaar dat de medewerkers plezier hebben in hun werk. Dit heeft zeker ook effect op de kwaliteit van de zorg. Dit geeft ook ons als familie rust en vrede met de situatie.

 • Het is inderdaad zo dat werken bij de Herbergier in mijn geval In Dussen thuiskomen is in de zorg, zoals deze bedoeld is. Ik mag werken met fijne collegiale mensen, En onze zorgondernemers die mee blijven denken en zich met alles wat ze in zich hebben inzetten voor onze gasten en ons. Echt HARTVERWARMEND❤️ Lieve Groet: Ada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *