In april 2017 opende de eerste vestiging van Thomas op Kamers de deuren. De locatie in Rotterdam Ommoord – op de begane grond van het complex waarin ook De ZorgButler is gevestigd – zat binnen no-time vol en biedt een zelfstandig thuis aan vijftien (jong) volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Ze hebben allemaal hun eigen appartement en kunnen waar nodig rekenen op de ondersteuning van Christine Gerlich, de zorgondernemer annex hospita die 24/7 bereikbaar is.

Tekst: Jan de Gier

De bewoners van Thomas op Kamers weten als geen ander hoe lastig het soms kan zijn om een plek te vinden die bij hen past. Voor 24-uurszorg, zoals in een Thomashuis zijn ze zelfstandig genoeg, maar tegelijkertijd hebben ze wel een stukje begeleiding nodig. Iemand die even checkt of je op tijd naar je werk gaat bijvoorbeeld, of gewoon even een luisterend oor biedt wanneer nodig. “Christine is er gewoon altijd”, zegt bewoner Vincent in een recent filmpje. “Of het nu een groot of een klein dingetje is, je kunt haar altijd bereiken.”

Bewoner Bo is net als Vincent goed te spreken over haar eerste weken bij Christine. Zij heeft geen baat bij 24-uurszorg, maar heeft gewoon een beetje begeleiding nodig wanneer zij daar behoefte aan heeft. En dat vindt ze bij Thomas op Kamers. “Ik heb hier m’n eigen tuintje en kan m’n eigen dingetje doen, en de buren zijn ook heel gezellig”, zo zegt ze. “Ik heb alles om de hoek hier.”

Chillen met de bovenburen

Binnen Thomas op Kamers is er een grote ruimte inclusief bar waar de bewoners elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Zeker geen verplichting, maar de mogelijkheid is er. Of in de tuin op de binnenplaats. De kans is overigens groot dat je daar op een zonnige dag bewoners van Thomas op Kamers aantreft die gezellig samen een ijsje eten met de bovenburen van De ZorgButler. Als dat geen mooi staaltje verbinding is?

Hogeschool Rotterdam

Dat verbindende karakter werd opgepikt door de Hogeschool Rotterdam. Enkele docenten van de opleiding Social Work zien in Thomas op Kamers een prachtig voorbeeld van de versmelting tussen zorg en samenleving. Er wordt naarstig onderzocht hoe studenten kunnen leren van de heel eenvoudige principes die Thomas op Kamers zo sterk maken. “Laat ze maar komen en ontdekken”, straalt zorgonderneemster Christine.

Bekijk de film

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *