Het kleine dorpje Alphen a/d Maas kreeg 5 jaar geleden nieuwe inwoners in de oude pastorie. Dit gebouw stond al enige tijd “leeg”. De pastorie werd verbouwd tot een mooi Thomashuis. Dit bestond uit een woonruimte voor 9 bewoners met een verstandelijke beperking en voor de zorgondernemers met hun gezin.

Ikzelf woon ook in dit dorp en was meteen enthousiast over deze kleinschalige woonvoorziening. Ik besloot om te gaan solliciteren op de vacature van medewerker. Tot mijn genoegen werd ik aangenomen en ik werk nog steeds met veel voldoening in dit mooie Thomashuis.

Omdat ikzelf ook in Alphen woon, hoor ik regelmatig vanuit buurtgenoten positieve reacties over het Thomashuis. In eerste instantie kwamen er veel vragen zoals: wie wonen er nu eigenlijk en wat zijn het voor mensen en wat doen ze allemaal? Tegenwoordig hoor ik veel meer persoonlijke verhalen. Mensen kennen vaak de bewoners bij naam. Er worden leuke anekdotes verteld over de bewoners die ze gezien en gesproken hebben. Er wordt zelfs weleens gevraagd waar een bewoner is als ze hem of haar een poos niet meer hebben zien rondfietsen in het dorp.

Al met al vind ik het wonen in ons dorp voor de bewoners en voor het dorp zelf een echte meerwaarde hebben. De bewoners horen erbij in Alphen, zijn goed geaccepteerd en opgenomen in de leefomgeving. Ze doen mee met dorpsactiviteiten, kunnen zelfstandig en vrij lekker gaan wandelen of fietsen in het dorp. Mensen uit het dorp gaan op een normale manier met hun buurtgenoten met een verstandelijke beperking om en zien zo ook dat het “gewone” mensen zijn. Mensen die ook de behoefte hebben om lekker zichzelf te kunnen zijn en te leven in de maatschappij. Het is genieten van elkaar en van de “gewone” dingen in het leven.

De bewoners van het Thomashuis in Alphen gaan naar de plaatselijke tandarts in het dorp, die ze nu goed kennen. De kapster uit de buurt voorziet de bewoners van een mooi kapsel. Er wordt samen met de plaatselijke carnavalsvereniging carnaval gevierd en de Sint en zijn Pieten komen natuurlijk ook langs. Ook wordt er gesport in het dorpshuis en er wordt gezamenlijk feest gevierd bij de plaatselijke muziekfestiviteiten. Op het schilderij in onze hal staat duidelijk dat de zorgwereld moet integreren in de gewone wereld. In Alphen zijn we daar met het Thomashuis perfect in geslaagd.

Tekst: Colinda van den Oever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *