In 2017 maakte Luuk Manse (21) de overstap van de opleiding aardrijkskundedocent naar een opleiding tot verpleegkundige. Inmiddels is hij een echte zorgambassadeur en werd hij geïnterviewd voor de landelijke overheidscampagne ‘IK ZORG’. “En dan te bedenken dat ik er als puber niet aan moest denken. Het werd toch een beetje gezien als vrouwenberoep.”

Het kan verkeren. Door een combinatie van factoren ging hij vorig jaar van start aan het ROC Nijmegen, locatie Boxmeer. Met volle overtuiging. “Mijn moeder riep het altijd al, alleen het duurde even voordat ik het zelf ook zag”, zo vertelt de 2e jaarstudent. “Je gaat toch niet in de zorg werken, dat is meer iets voor vrouwen. Zo werd er althans wel eens over gedacht.” Maar toen was er de verhuizing van Spijkenisse naar Elst waar zijn ouders de Herbergier overnamen van hun voorgangers.

“Toen ik door de verhuizing naar een andere school moest, begon ik me af te vragen of ik wel helemaal geschikt zou zijn als aardrijkskunde docent”, weet Luuk nog. “Volgens mij moet je daar een echte ‘vakgek’ voor zijn, en dat ben ik niet.”

Eyeopener

In Elst wonen Luuk en zijn ouders 24/7 onder één dak met 17 mensen met geheugenproblemen. Luuk beleefde er een heuse eyeopener. “Ik was bij de Herbergier mijn auto aan het schoonmaken toen een bewoner bij me kwam staan en vertelde dat hij vroeger techniekleraar was. Ik vroeg hem of hij zin had om even mee te helpen en hij zei gelijk ja. Toen we daar samen mijn auto stonden schoon te maken dacht ik: Wat is dit leuk zeg. Dit wil ik.”

Sinds dat moment is er veel veranderd en zit hij inmiddels 5 dagen per week op school. Vanaf januari start er weer een nieuwe stage van 15 weken. Verhalen over te hoge werkdruk voor studenten en het grote aantal uitvallers, komen hem wel bekend voor. “Hoewel het bij mij nu nog wel meevalt”, zegt Luuk.

‘Op een stage voel je je meer een medewerker dan een stagiair. Er wordt veel van je verwacht’

“We zijn met 20 mensen begonnen, 5 mannen en 15 vrouwen, en daarvan is één dame ermee gestopt. Maar de werkdruk is inderdaad wel hoog. Op een stage voel je je meer een medewerker dan een stagiair en is er niet altijd genoeg tijd om je goed te begeleiden. Er wordt veel verwacht van je. Maar dat mag opzich ook wel, vind ik persoonlijk. Sterker nog: Ik heb gekozen voor mbo-niveau boven hbo-niveau omdat daar meer praktijk bij komt kijken.”

Poster

Het is nog even afwachten of hij straks in de bushokjes des lands zal hangen, maar het interview voor de VWS-campagne ‘IK ZORG’ heeft inmiddels plaatsgevonden. “En ik heb een mooie poster van mezelf op A3-formaat gekregen”, lacht hij. “Ik hoor binnenkort of ik erbij zit, we zullen zien.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *