We kennen in dit land verschillende prachtige woonvormen. Zorg thuis op maat kunnen regelen is fantastisch en het pgb is daar al jaren een mooi hulpmiddel bij. Alles goed en wel. Maar de zeven magere jaren lijken te zijn aangebroken als het gaat over de beschikbaarheid van zorgverleners.

Nog niet zo lang geleden zaten de budgethouders er warmpjes bij. Door de bezuinigingen bij de grote instellingen kwamen er veel hulpverleners beschikbaar die noodgedwongen aan de slag waren gegaan als zzp’er. Noem het gerust de vette jaren. Maar nu de zorgaanbieders er inmiddels 2 miljard bij hebben gekregen worden diezelfde hulpverleners weer massaal -en met de veiligheid van een arbeidscontract-  naar binnen gehaald.

We zitten  kortom  in de situatie dat de vijver van de professionele zorgverleners leeggevist is. Maar de zorg moet doorgaan. Veel budgethouders merken al dat er krapte is op de pgb-markt; ze adverteren maanden aan één stuk maar er komen weinig mensen op af. Allerlei acties via sociale media die altijd op hetzelfde  uitdraaien. En dan te bedenken dat de échte vergrijzing nog moeten komen.

‘Probeer maar eens een verpleegkundige te vinden die zes keer per dag bij je langskomt’

We zien wat nieuwe vormen en mogelijkheden. Zo leerde ik een vrouw kennen die in een etmaal zes keer gekatheteriseerd moet worden. Dat is een verpleegkundige handeling. Maar probeer maar eens een verpleegkundige te vinden die zes keer bij je langskomt per dag om je steeds 20 minuten te katheteriseren. Dat is onbegonnen werk.

Ik stelde haar het volgende idee voor: Probeer eens 5 of 6 mensen in je omgeving te vinden en bij de situatie te betrekken. Dan gaan we met deze mensen -die niet zijn opgeleid  in de zorg- naar  de uroloog om ze op te leiden zodat ze kunnen katheteriseren. En zo gezegd zo gedaan. Deze mevrouw heeft nu een groep mensen klaarstaan die geautoriseerd, bevoegd en bekwaam zijn om haar te katheteriseren. En dat alles onder aansturing van één vaste verpleegkundige.

Zou het een idee zijn om bij repeterende behandelingen meer mensen uit de wijk een training ‘on the job’ te geven onder leiding van een gediplomeerd iemand?  Ik daag u als lezer uit met creatieve oplossingen te komen om de uitdagingen van nu én de toekomst het hoofd te bieden. Ik zie de reacties graag tegemoet.

Hans van der Knijff, Per Saldo (Belangenvereniging  voor mensen met een pgb)

H.vanderknijff@pgb.nl

One Comment

  • Het bovengenoemde voorbeeld vind ik een hele goede . Mits……..
    De betaling van deze bevoegde, bekwame en geautoriseerde mensen dan ook gelijk is aan die van de verpleegkundige die dezelfde handelingen zou moeten doen.
    Als deze manier van oplossen tevens een manier is om minder geld uit te betalen aan mensen die specifiek voor een of een paar handelingen bevoegd zijn dan voorzie ik daar wel problemen ( naast de morele problemen die ik er zelf in elk geval mee zou hebben ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *