‘Ik zag op jullie site dat jullie werken met natuurfoto’s op het behang in jullie huiskamer. Kunnen jullie mij vertellen hoe ik aan zulke foto’s kan komen en wat jullie bevindingen zijn van het gebruik ervan? Ik ben benieuwd wat voor invloed de foto’s hebben op mensen die onrustig zijn.’

Dit mailtje kreeg ik een tijdje geleden van iemand die een opleiding deed in de zorg. Ze was bezig met een opdracht voor school. Mijn allereerste gedachte was: ‘Hoe komt ze erbij dat wij werken met zulke foto’s? Die hebben wij helemaal niet.’

Toen wist ik het. Ze had ons uitzicht gezien. Het zicht dat wij hebben als wij naar buiten kijken. Twee wanden van onze huiskamer bestaan voor het merendeel uit raam. Onze Herbergier kijkt uit over groene weilanden met koeien, schapen en paarden. Aan de horizon staan bomen en kerktorens. Een prachtig gezicht. Af en toe passeert een zwaaiende fietser of wandelaar.

Onze gasten krijgen dat allemaal mee. Het is deel van hun wereld. Naast de sfeervolle inrichting van binnen gericht op wonen en thuis zijn, hebben al onze gasten de beschikking over een buiten. Niet alleen om naar te kijken, maar ook om daadwerkelijk te kunnen betreden.

Dat doen ze dan ook. Er zijn gasten die elk zonnestraaltje meepikken en een van de bankjes in onze tuin dagelijks opzoeken. Er zijn ook gasten die een wandelingetje maken, al of niet met een medewerker. Het kan in elke Herbergier. Iedere Herbergier heeft een mooie tuin, en een huiskamer met zicht op wat buiten gebeurt.

Het is een groot goed dat dit kan. Het maakt mij iedere keer weer blij als ik mensen buiten zie zitten als ik het terrein van onze Herbergier oprijdt, terugkomend van een boodschap of andere trip. En het geeft mij een goed gevoel als ik terugkijk naar het afgelopen Pinksterweekend waarin we buiten met onze gasten de 15.000 passerende deelnemers aan de Elfstedenfietstocht hebben kunnen aanmoedigen. En de mensen die binnen waren hebben ook van het schouwspel kunnen genieten. Dat is zo mooi en zo uniek, daar is geen behang tegen opgewassen.

Tekst: Oeds Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *