Mensen met autisme aan een baan helpen en personeel aannemen dat afgekeurd thuis zit. Er is een dwarse kijk voor nodig om je daar hard voor de maken. Peter van Hofweegen en Margaret Massop -beide ondernemers- zijn van die dwarskijkers. “Anders denken, daar gaat het om.”

Ondernemersvereniging VNO-NCW publiceerde op haar website een boeiende reeks portretten over ondernemers die het verschil durven maken. Twee opvallende ondernemers daarin zijn Van Hofweegen en Massop. Van Hofweegen startte in 2013 ITvitae, een opleidings-en detacheringsbedrijf voor mensen met autisme. Massop heeft binnen haar bedrijf Webmastery mensen in dienst die aan huis gebonden zijn door bijvoorbeeld  een angststoornis, burn-out of migraine.

Werkgevers inspireren

“Er zitten zoveel mensen vanwege een angststoornis of lichamelijke beperking thuis. Maar deze mensen zijn uitermate geschikt. Het zijn de werkgevers die zich een beetje moeten aanpassen”, zo vertelt Massop tegen VNO-NCW. “Natuurlijk vraagt het om flexibiliteit van mijn kant, maar daar krijg ik hele loyale werknemers voor terug.” Het is dan ook haar missie geworden om de grote meerwaarde van deze mensen te laten zien en ‘ze hoopt zo ook andere werkgevers te inspireren’.

Datzelfde geldt voor Van Hofweegen wiens grootste nachtmerrie was dat zijn autistische zoon werkloos thuis zou komen te zitten. “Dat is bij maar liefst 20 duizend jongeren met autisme en hbo-niveau het geval”, zo zegt hij in het interview. Samen met een compagnon begon hij ITvitae dat zich inmiddels heeft ontpopt tot expertisecentrum voor autisme en ict.

Verandering

“Je ziet de cursisten die bij ons binnenkomen veranderen”, vertelt Van Hofweegen. “Vaak hebben deze jongens al heel wat meegemaakt, lang thuis gezeten, vaak gepest, buitengesloten. En hier zijn Ze ineens niet meer de enige.” Vorig jaar werden er een ‘kleine zeventig it’ers bij een bedrijf geplaatst’. “Werkgevers zijn in het begin nog wel eens huiverig. Maar anders denken, daar gaat het om. Niet alleen denken onze mensen anders, ook werkgevers moeten anders denken.”

Lees hier het artikel over Margreet Massop.

Het hele interview met Peter van Hofweegen vind je hier.

Ook de moeite waard: een interview met Hans van Putten, initiatiefnemer van De Thomashuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *