Dit jaar verscheen het prachtige boekje ‘Zullen we nog een dansje maken?’. Een ode aan de werkers in de zorg door schrijver Ad van Deurzen wiens vrouw al ruim vier jaar in Herbergier Velp woont. De Arnhemse Koerier plaatste een mooi artikel over het boek van Ad: ““Ik wilde met dit boekje wat tegenwicht bieden aan de negatieve verhalen.” Lees het hele artikel hieronder.

“Het gaat niet om mij, maar om de werkers in de zorg. Daar heb ik een positief beeld van willen schetsen.”

Ad van Deurzen heeft het boek ‘Zullen we nog een dansje maken?’ geschreven. Aanleiding hiervoor was zijn dagelijkse bezoeken aan zijn vrouw Roos in de Herbergier in Velp, een plek waar mensen met geheugenproblemen (zoals Alzheimer of dementie) wonen die dat niet meer zelfstandig kunnen. “Mijn vrouw woont hier nu 4,5 jaar en ik kom er twee keer per dag, elke dag”, vertelt hij. “Hierdoor ontstaat er een band met de medewerkers. Ik was benieuwd wat hen bewoog om dit werk te doen, naar hun werk en hun leven. Er gingen werelden voor mij open. Een verhaal waard.”

‘De zorg moet meer waardering krijgen’

De verhalen die Van Deurzen aanhoorde zorgden voor openbaringen. “Het mooie om te horen was de voldoening die iedereen in zijn of haar werk heeft en ook dat iedereen vanuit zoveel verschillende wegen er aan het werk is. Er is een hele positieve motivatie en ik geloof dat je met zo’n motivatie bijna alle problemen die er zijn wel kunt oplossen.” De zorg komt de laatste jaren soms wat negatief in het nieuws, ook dat is Van Deurzen niet ontgaan. “Ik wilde met dit boekje wat tegenwicht bieden aan de negatieve verhalen.” In ‘Zullen we nog een dansje maken?’ worden de dagelijkse gebeurtenissen die zorgmedewerkers meemaken beschreven. Elk hoofdstuk begint met een stukje tekst over één van de bewoners van Huize Zorgvliet (een denkbeeldige naam van een tehuis voor ouderen met geheugenproblemen). Gevolgd door een gebeurtenis, zoals het zingen, de was of het overlijden. Allemaal zaken die praktisch overal voorkomen in elk zorgtehuis. Daarna komt een zorgmedewerker van Huize Zorgvliet aan het woord. Wat deze medewerker vertelt is echt gebeurd, maar de naam is denkbeeldig. “Ik heb daar bewust voor gekozen”, aldus Van Deurzen. “Vanwege de privacy van de mensen die ik heb gesproken.”

Tekeningen

Wat het boek nog een stukje extra bijzonder maakt zijn de prachtige tekeningen die bij elk hoofdstuk staan. Deze zijn gemaakt door zijn vrouw. Het zijn Chinese inkttekeningen die zij als hobby maakte, voordat ze ziek werd. Ondanks dat ‘Zullen we nog een dansje maken?’ makkelijk leest, heeft de schrijver wel een doel met het verhaal. “De zorg moet meer waardering krijgen. Onze bevolking wordt steeds ouder en er zal steeds meer behoefte aan zorg ontstaan. We moeten die werkers koesteren. De zorg zou daarnaast ook een prachtige manier zijn om asielzoekers te laten integreren. Je leert er spelenderwijs om te gaan met Nederlanders. Het is wel uiteraard noodzakelijk de basisbegrippen van de Nederlandse taal te kennen om in de zorg te kunnen gaan werken.”

Het boek kost 7,90 euro en is te koop via boekhandels Het Colofon in Arnhem en Jansen en de Feijter in Velp aan de Emmastraat. Daarnaast kan men het bestellen via: www.dansjemaken.nl

Bron: Arnhemse Koerier. Tekst & Foto door Marnix ten Brinke

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *